Importanne Centar | 01 7987 666 | tigrisoaza@net.amis.hr

Preporučujemo

U našem dućanu u izobilju možete pronaći namirnice koje mogu biti Vaš največi saveznik na rijeci života, a ispod preporučamo neke od njih…

 

DATULJE

Datulje imaju široki spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.Prekrasan su izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u datuljama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu datulje su prava prirodna multivitaminska “bomba”, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Ukratko: Odličan su izvor željeza, sadrže lutein i zeaksantin pa ih nazivamo “vitaminima za oči”, zaustavljaju proljev, reguliraju tjelesnu težinu, snižavaju kolesterol, jačaju srce, smanjuju krvni pritisak, štite od moždanog udara, jačaju zubnu caklinu. Datulje pružaju enormnu dobrobit našem tijelu I zbog toga bi ih svi trebali konzumirati, barem povremeno.

 

RIŽA

Riža je biljna kultura stara od 6000 do 9000 godina, ovisno o arheološkim izvorima. Uistinu, rijetko je koja namirnica toliko duboko definirana u kulturi, opstanku, civilizaciji i gastronomiji nekog naroda do danas, kao što je to riža za azijske narode. No, nedostatak ili manjak poznavanja drugih dalekoistočnih kultura i naroda, nepravedno veže rižu samo uz Kinu. Riža je biljna kultura i namirnica duboko ukorijenjena u kulturu, tradiciju i prehranu mnogih azijskih dalekoistočnih naroda i velikih civilizacija te skoro polovice današnjeg čovječanstva: Japana, Vijetnama, Bangladeša, Kine, Indonezije i Indije. O tome kolika je uloga i značaj riže u nekim zemljama govori i činjenica da se na tajlandskom glagol ‘jesti’ kaže tako da se opisno govori: ‘jesti rižu. Polovica današnjeg čovječanstva polovicu svog dnevnog energetskog prehrambenog unosa temelji na riži. Zemlje u kojima je potrošnja riže po glavi od 130 do 180 kg su Bangladeš, Kambodža, Indonezija, Laos, Burma, Tajland i Vijetnam, gdje udio u energetskom prehrambenom unosu može doprijeti do 80 posto! Doslovce, milijarde ljudi bi gladovalo da nema riže! Uistinu fascinantno i vrijedno poštovanja prema ovoj namirnici.

 

BULGUR

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijem, kalijem i B vitaminom. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka. Bulgur je ne samo odličan izvor vlakana, nego je i bogat kalijem i B vitaminima. Također sadrži nešto željeza i kalija. Premda je hranjiva, ta žitarica sadrži malo masnoća i kalorija.Zdravstvene prednosti bulgur pšenice uključuju sprječavanje zatvora, karcinoma, smanjenje rizika od dijabetesa i bolesti srca. Bulgur sadrži feruličnu kiselinu, sastojak koji može spriječiti nitrate i nitrite (prisutne u mnogim namirnicama) od pretvaranja u nitrozamine koji su povezani s rakom. Bulgur osim toga sadrži lignane, tvari koje zbog visoke količine antioksidacijskih svojstava spadaju među prave borce protiv raka. Lignani osim toga sprječavaju slobodne radikale da oštećuju kolesterol koji se zbog toga manje zadržava na stjenkama arterija. A manje kolesterola na stjenkama arterija znači manju šansu za razvoj bolesti srca. Vlakna iz bulgura pomažu održavanju uredne probave i mogu spriječiti rak debelog crijeva i rektuma. Kalij pomaže normalizaciji visokog krvnog tlaka pa smanjuje opasnost od srčanih napadaja i kapi. Vitamini B općenito su potrebni za pretvaranje hrane u energiju. Bulgur pšenica sadrži iznimno visoku razinu mineralnih tvari. Ona je bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom i magnezijem. Spomenuta je žitarica savršeni dodatak svakom obroku koji obiluje nitratima poput hot-doga ili prerađene hrane. Bulgur se ubraja u deset najzdravijih namirnica na svijetu, ukusan i neutralan prilog koji možete kombinirati uz sva jela.

 

ŽUTIKA

Žutika je jako dobra biljka za jetru, pomaže pri oporavku od hepatitisa i drugih bolesti jetre, ali i nakon dugotrajnog i prekomjernog uzimanja lijekova i alkohola. Žutica koja je znak da je jetra pod stresom, a ne bolest, u prošlosti se smatrala jasnim znakom kako se mora primijeniti žutika. Žutika poboljšava izlučivanje žuči, pomaže u probavljanju masti i djeluje kao blagi laksativ. Ako postoji upala žučnog mjehura, neovisno o prisutnosti kamenca, žutika pomaže smirivanju upale i poboljšava rad žučnog mjehura. Ako je odstranjen žučni mjehur, biljka pomaže u probavi. Žutika je korisna u liječenju malarije i lišmenijaze, a dobro ju je uzimati i kao profilaktičko sredstvo ako očekujete izlaganje tim infekcijama. Ne smije se koristiti u trudnoći. Bobice su oporog okusa, ali imaju osvježavajuće djelovanje, a predstavalju izvrstan izvor vitamina C. Kroz povijest su korištene za pripremu želea i kiseljenje. Žutika je čest vrtni grm. Uzgaja se radi žutih cvjetova, koji cvatu u svibnju i lipnju, i radi crvenih bobica. Njezina najveća mana je oštro trnje. U Italiji se vjeruje da je to bila jedna od biljaka koju su koristili za Kristovu krunu od trnja. Žutika se uzgaja iz sjemenki ili uz pomoć reznica u proljeće ili u jesen, li od izbojaka korijena. Kora se skuplja u proljeće ili u jesen.

 

GROŽĐICE

Grožđice su sušene bobe grožđa. Jedna šalica grožđica, po kalorijama, je ekvivalentna osam šalica svježeg grožđa.
Grožđice su dobar izvor željeza, kalija, selenija, a također sadrže vitamin A i nešto vitamina B. Grožđice možda i ne izgledaju spektakularno, ali zdravstvene prednosti koje one pružaju su ogromne. One sadrže više hranjivih materija i minerala koji pružaju olakšanje kod mnogih fizičkih problema, uključujući gastrointestinalne tegobe, artritis, kamen u bubregu, bolesti srca, anemiju i slično. Bogate su vlaknima i blagotvorno djeluju na povišeni krvni tlak, zadržavanje tekućine u organizmi i anemiju. Supstance koje nalazimo u suhim grožđicama suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, zato što obiluju fruktozom i glukozom a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne šupljine, objavili su Engleski stručnjaci rezultate nedavno obavljenih. Također, studije su pokazale i da su grožđice idealan lijek za bolesti koje zahvaćaju probavni sistem, a smatra se i da pospješuje seksualni nagon. Utvrđeno je da grožđice smanjuju srednje razine glukoze (šećera) u krvi nakon obroka za 16% i smanjuju hemoglobin A1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi kod dijabetičara) za 0,12%. Imaju relativno nizak glikemijski indeks, sadrže vlakna i antioksidanse, odnosno čimbenike koji pridonose kontroli šećera u krvi. Izuzetno je važno snižavati vrijednosti šećera u krvi i održavati normalne razine hemoglobina A1c kako bi se prevenirala eventualna dugoročna oštećenja srca i krvnih žila.

 

ULJE CRNOG KIMA

Povijest korištenja ulja crnog kima započinje još u vrijeme faraona, ali njegova ljekovitost se počinje znanstveno istraživati tek prije četrdesetak godina. Od tada, provedeno je oko 200 različitih studija na različitim institutima i sveučilištima, koje su otkrile zaista nemali broj bolesti na koje crni kim djeluje povoljno: autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astma, alergije, kronični umor, povišeni kolesterol, šećerna bolest, hemoroidi, proširene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upala pluća, upala sinusa, smanjeni imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u želucu i crijevima, crijevne gljivice, nadutost, proljev, kolike, jetrene bolesti i oštećenja, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, AIDS, karcinom… i popis se samo nastavlja. Ne treba zanemariti i djelovanje ulja crnog kima na kožu: dermalnim nanošenjem čini nokte sjajnijim i jačima, sprečava ispadanje kose i djeluje protiv peruti, hrani suhu kožu, umanjuje bore, regenerira oštećene stanice kože.

 

PISKAVICA

Piskavica je jedna od najstarijih ljekovitih biljki, koristi se tisućljećima i na Istoku i na Zapadu. Njezina ljekovita svojstva bila su poznata i Hipokratu, te starim Grcima i Rimljanima. Piskavica ostvaruje odlične rezultate u liječenju diabetesa – potiče ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa diabetesa. Smanjuje kolesterol u krvi. Potiče usporenu probavu i ublažava plinove uzrokovane neravnotežom Vata i Kapha doše. Lagano laksativnim djelovanjem pomaže kod konstipacije. Ublažava astmu, rastvara sluzi u plućima i dišnim putevima. Djeluje i kod liječenja bronhijalnih upala. Izuzetno pogoduje zdravlju maternice i ženskih reproduktivnih organa, korisna je u poticanju laktacije. Koristi se i u kozmetičkim preparatima jer čisti i pomlađuje kožu. Također, uzimaju ju žene koje žele na prirodan način povećati grudi.

Ostala djelovanja

  • Kod ublažavanja bolova u kostima, gihta, neuralgije, išijasa i oteklih žlijezda sjemenke se samelju u prah i koriste se za pripremanje obloga. Oblozi od Piskavice liječe teške čireve na koži, gnojenje kostiju, stvaranje fistule i otvorene rane. Piskavica pospješuje zacjeljivanje rana.
  • Sjeme piskavice djeluje kod oboljenja slezene, i to u vidu čaja i obloga / preporučuju se stavljati topli kašastih obloga kod bolova u području slezene.
  • Ublažava osteoporozu, bolove u leđima, povoljno djeluje kod oslabljenih kostiju, te kod gubitka kose.
  • Piskavica potiče apetit.
  • Sluzasti čaj od sjemena, uziman dnevno kao kupelj za noge ili ruke, vrlo je dobar kućni lijek kod znojenja nogu ili ruku.
  • Koristi se i u kozmetičkim preparatima jer čisti i pomlađuje kožu. Također, uzimaju ju žene koje žele da im se na prirodan način povećaju grudi.
  • Neka od zadnjih istraživanja pokazala su kako piskavica djeluje u preveniranju raka, te sadrži značajna antioksidativna svojstva i kao takva učinkovito djeluje na izlučivanje jetrenih enzima.

 

MUNG GRAH

Mung (Maž), kod nas je poznat kao zlatni grah, a podrijetlom je iz Indije, ali se dosta uzgaja u Kini, Tajlandu, Filipinima, Indoneziji, Burmi, Bangladešu, Vijetnamu, Laosu i Kambodži. Isto tako uspijeva u vrućim i suhim područjima južne Europe i južnih dijelova SAD.

Sjemenke imaju vrlo visok udio proteina i vrlo se često koriste u vegetarijanskoj kuhinji. Jedu se kuhane ili sirove, u obliku klica. Osim visokog udjela proteina, zlatni grah sadrži i obilje vitamina B i C, kalija, magnezija, željeza te vlakana te se u tradicionalnoj medicini koristi za bolesti jetre jer pomaže izbacivanju toksina.

Naravno, uz sve ove prednosti, i vrlo je ukusan, stoga ga toplo preporučamo.

 

KRAVLJE MASLO GHEE

 

Ghee je masnoća koja se spravlja od maslaca, procesom pročišćavanja od ostataka mlijeka i vode. Koristi ga se kao prehrambeni proizvod najviše u istočnjačkoj kuhinji ali danas sve više i na zapadu, te kao lijek u ayurvedskoj medicini.

Ghee pripremljen od kravljeg mlijeka povećava dugovječnost, memoriju, moć razlučivanja i inteligenciju. On daje snagu i odgađa proces starenja tjelesnih tkiva. Ghee povećava plodnost. Poboljšava glas i grlo. Vrlo je dobro za djecu i starije da ga uzimaju. On pomaže u stvaranju fizičke i unutrnje ravnoteže. Ghee je koristan kod sljedećih stanja: otrovanja, osipa, čireva, posjekotina, opeklina, herpesa, ospica, gnojnih čireva, groznice, bolesti prsiju, ludila.

 

ČAJEVI

U našoj trgovini možete pronaći više vrsta čajeva kao što su zeleni čaj, crni čaj (obični i sa okusom kardamoma ili earl grey), yerba mate čaj i čaj od šipka. Svi čajevi koje nudimo imaju enormne zdravstvene pogodnosti i pozotovno će utjecati na Vaše zdravlje, tu ponajviše mislimo na zeleni i yerba mate čaj.

 

KAVA

Ako ste u potrazi za vrhunskom Turskom ili Arapskom kavom, ne tražite dalje nego dođite u naš dućan i probajte vrhunsku Tursku i Arapsku(običnu ili s Kardamom) kavu i uživajte u jedinstvenim aromama ovog napitka koji doslovno pokreće ovaj svijet.

 

KURKUMA

Svakako preporučujemo kurkumu upravo radi njenih ljekovitih svojstava. Prije svega poznata je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. U indijskim jelima od mahunarki, krumpira i povrća, te jelima od ribe, janjetine i peradi neizostavan je začin. Energetska vrijednost 100 g mljevene kurkume iznosi 354 kcal/1481 kJ. Od toga sadrži 65% ugljikohidrata, 8% bjelančevina i 10% masti.

 

MATE ČAJ

Mate čaj – pravi dar prirode, koji su otkrili Indijanci iz Južne Amerike te su ga donijeli u Europu. Drugi naziv mu je paragvajski čaj ili Yerba Mate.

Mate čaj ima niz korisnih svojstava pa je i iz tog razloga njegova uporaba vrlo široka. Mate ima tonizirajuće djelovanje i pomaže pri oporavku nakon teškog fizičkog napora. Ovo možemo zahvaliti činjenici da mate čaj sadrži matein (Metil Xantine). Naime, ova supstanca djeluje poput kofeina, koji učvršćuje tijelo, daje snagu i energiju Uz ove blagodati, matein iz mate čaja poboljšava imunološki sustav, tonizira tijelo te povećava otpornost organizma na virusne infekcije.Mate čaj ima pozitivan učinak na gastrointestinalni sustav (pozitivno djeluje kod proljeva te kod zatvora), pomaže kod bolesti bubrega i mokraćnog sustava. Ono što Mate čaj čini posebnim je to da sadrži velike količine vitamina i minerala neophodnih za ljudski život :
• vitamine : B, A, C, E,
• tanin,
• karoten,
• biotin
• nikotinsku kiselinu, pantotensku kiselinu i kloridnu kiselinu,
• magnezij, kalcij, željezo, natrij, kalij, mangan, silicij, fosfate i sumpor.

Imajte na umu da Mate čaj ne bi trebalo zaliti kipućom vodom, jer će tada izgubiti sva svoja blagotvorna svojstva, pa čak može poprimiti gorak okus. Temperatura vode kojom ga zalijevate bi trebala biti 80-90% ili ga možete kuhati kao kavu.