Importanne Centar | 01 7987 666 | tigrisoaza@net.amis.hr

Sebzi

Evo jednog vrhunskog tradicionalnog i ukusnog jela (safta) iz Mezopotamije (točnije iz grada Najefa, današnji Irak).

SASTOJCI (4 OSOBE):

1kg špinata
3 vezice peršina
2 vezice celera
3 vezice kopra(ako nema svježi, može i suhi)
2 vezice mladog luka(poriluk ako nema luka)
2 glavice kapule
1kg janjetine (može teletina i junetina) sa kostima
Basmati riža
3 suha limuna (mljevenog)
maslinovo ulje
sol
voda
curry
kurkuma
blitva po želji

PRIPREMA:

1. Dinstati kapulu, dodati meso i dinstati zajedno.
2. Nakon dinstanja dodati 1.5l vode (da prekrije meso za 5cm) i pustiti da se kuha kao juha, dodati curry-a, kurkume, i soli.
3. Oprati povrće, cijediti, sitno narezati (sve povrće), staviti malo ulja u lonac(zasebni lonac) i na laganoj vatri dinstati sve povrće dok se ne smekša (5-10min.)
4. Kada je meso kuhano, dodati lagano dinstano povrće, suhi limun(mljeveni) i pustiti da se zajedno kuhaju još 20-30 min. na laganoj vatri.
5. Skuhati basmati rižu posebno kao prilog.