Importanne Centar | 01 7987 666 | tigrisoaza@net.amis.hr

RIŽA S JANJETINOM(Čelo Kebab)

Čelo kebab je kralj svih kebaba i iranskih specijaliteta. Čelo u prijevodu znači „kuhanariža“, a kebab „meso s roštilja“. Za pripremanje pravog teheranskog čelo kebaba važno je odabrati dobar janjeći file. Ako ga ne uspijete nabaviti, uzmite janjeće nožice ili but. Tajna dobrog čelo kebaba leži u mariniranju mesa. Meso marinirajte dan do dva, u soku od luka ili jogurtu. Prema staroj perzijskoj tradiciji čelo kebab se servira na tanjuru s puno riže. U sredini riže
napravi se udubljenje u koje se stavljaju žumanjci, komadići maslaca te ispečeni kebab. Na kraju se kebab posipa s dvije male žlice sumaka (kiselkasti začin). Sve se dobro pomiješa i jede.

Sastojci(6-7 osoba)
– 2 do 2 i ½ kg janjećeg mesa
– 4 velike žlice limunova soka
– 1 velika glavica naribanog luka
– 1 mala žlica šafrana
– sol i papar po želji
– 1-2 male žlice sumaka

Priprema:
Očistite janjetinu i s nje odstranite višak masnoće. Meso narežite po dužini, na komade debljine 3 cm i dužine 10 cm. Naribanom luku dodajte šafran te u tome marinirajte meso kako bi postalo mekanije i ukusnije. Meso prekrijte s masnim papirom i ostavite preko noći da odstoji u hladnjaku. Prije pečenja posolite i popaprite prema želji, a zatim ga ispecite na roštilju. Poslužite s čelom, maslacem i jednim žumanjkom te pospite sa sumakom