Importanne Centar | 01 7987 666 | tigrisoaza@net.amis.hr

SARME OD VINOVE LOZE PUNJENE S RIŽOM (Jalanci Dolma)

SASTOJCI: (za 4-5 osoba)
50 listova vinove loze
1 i ½ čaša mješavine običnog i
maslinovog ulja
3 i ½ čaše sitno narezanog luka
1 i ½ čaša riže
1 čaša sjeckanog kopra
½ čaše suhih grožđica
2 i ½ čaše vode
1 mala žlica soli
½ male žlice papra
½ male žlice cimeta
½ male žlice mješavine začina
3 male žlice limunovog soka

PRIPREMA:
1. Listove vinove loze stavite u cjediljku. Operite ih hladnom vodom i ocijedite.
Rižu prelijte hladnom vodom i ostavite je da odstoji nekoliko minuta.
2. U tavu ulijte pola količine ulja i zagrijte ga. Dodajte narezani luk i rižu te pirjajte na srednjoj vatri oko 15 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Dodajte peršin, kopar, suhe grožđice i začine. Pržite još 5minuta. Potom dodajte ostatak ulja i pola čaše vode. Poklopite i ostavite da se kuha 25 minuta, ili dok riža ne omekša.
3. Pustite da se smjesa ohladi. Uzimajte list po list I svakom otkinite peteljku. U svaki list stavite jednu veliku žlicu smjese i oblikujte sarme. Slažite ih u lonac zapremine od 4 litre, koji ste prethodno obložili lišćem vinove loze. U lonac ulijte dvije čaše vode i limunov sok. Kuhajte dok sarme ne postanu sasvim meke.

Poslužite hladno s komadima limuna.