Importanne Centar | 01 7987 666 | tigrisoaza@net.amis.hr

IRAČKI MUNGO GRAH S RIŽOM – “Mash M’tubuq”

SASTOJCI (za 4 osobe)
½ – ¾ – Šalice mungo graha, namakanog preko noći
1 šalica riže
1 ili ½ jušne žlice kopra
1 srednje velika kapula
2-3 jušne žlice maslinovog ulja
1 ili ½ čajne žlice soli
jogurt (za serviranje)
sirup od datulje(za serviranje)

PRIPREMA:

1. Pomiješati sve sastojke zajedno i prekriti sa vodom koja treba biti iznad sastojaka za širinu kažiprsta. Prekriti poklopcem, pustiti da zakuha, staviti vatru na najmanje i pustiti da se tako pari oko pola sata. Provjeravajte rižu i grah da ne postanu kaša.

2. Tradicionalno, kada je riža napola kuhana dijeli se na dva dijela, mung grah i kapula su stavljeni na donju polovicu riže, a ostatak riže se stavlja na mung grah i kapulu. Od tuda i dolazi naziv „m’tubuq“ što znači „slojevito“. Ako želite raditi po tradicionalnom receptu, kuhajte rižu odvojeno i napraviti gore navedeni proces kada je riža napola kuhana, a potom ponovno sve poklopite poklopcem i pustite da se pari.
3. Kada je gotovo možete poslužiti sa jogurtom ili sa sirupom od datulja, ovisno o željama.