Importanne Centar | 01 7987 666 | tigrisoaza@net.amis.hr

PUNJENE JABUKE (Dolmeh Sib)

Evo jednog interesantnog Iranskog recepta koji će Vas očarati svojim mirisom, okusom i jednostavnošću.

SASTOJCI (ZA 6-8 OSOBA):
– 8 – 10 jabuka
– 1/3 čaše žutog graška(Chana Dhall) ili riže
– 2 čaše ulja (maslinovog)
– 1 glavica sitno narezanog luka
– 500 g mljevenog junećeg mesa
– 1 mala žlica soli
– ½ male žlice cimeta
– 1 mala žlica maslaca
– ¼ čaše octa od datulje
– ¼ čaše vode
– 3 male žlice šećera

PRIPREMA:
Operite jabuke i odrežite kapice s gornjih dijelova kod peteljki. Kapice stavite sa strane. Iz jabuke izdubite i izvadite unutrašnjost. Potom stavite kuhati slanutak (ili rižu). Na maslacu propržite luk i ostavite ga sa strane. Propržite meso pa i njega stavite sa strane da se ohladi. Kad se meso ohladi dodajte mu luk, rižu i začine te dobro promiješajte. Ovom mješavinom napunite jabuke te ih potom poklopite kapicom koju ste ostavili sa strane, kako meso ne bi ispadalo. Jabuke poredajte na protvan i stavite ih peći na 180 stupnjeva. Prethodno zagrijte pećnicu. U loncu pomiješajte ocat, vodu, šećer i maslac te pustite da provru.Kad su jabuke napola pečene, izvadite ih iz pećnice, skinite kapicu sa svake jabuke i prelijte sa mješavinom octa i šećera. Potom jabuke vratite u pećnicu i nastavite ih peći. Jabuke poslužite sa slatko-kiselim umakom.