PRIPREMA:
Operite jabuke i odrežite kapice s gornjih dijelova kod peteljki. Kapice stavite sa strane. Iz jabuke izdubite i izvadite unutrašnjost. Potom stavite kuhati slanutak (ili rižu). Na maslacu propržite luk i ostavite ga sa strane. Propržite meso pa i njega stavite sa strane da se ohladi. Kad se meso ohladi dodajte mu luk, rižu i začine te dobro promiješajte. Ovom mješavinom napunite jabuke te ih potom poklopite kapicom koju ste ostavili sa strane, kako meso ne bi ispadalo. Jabuke poredajte na protvan i stavite ih peći na 180 stupnjeva. Prethodno zagrijte pećnicu. U loncu pomiješajte ocat, vodu, šećer i maslac te pustite da provru.Kad su jabuke napola pečene, izvadite ih iz pećnice, skinite kapicu sa svake jabuke i prelijte sa mješavinom octa i šećera. Potom jabuke vratite u pećnicu i nastavite ih peći. Jabuke poslužite sa slatko-kiselim umakom.