Importanne Centar | 01 7987 666 | tigrisoaza@net.amis.hr

TRADICIONALNA BAHREINSKA PILETINA S RIŽOM (CHICKEN MACHBOOS)

SASTOJCI: 2 pileća prsa, 2 luka, 2 cesnjaka, 400ml pelati ili svjezih rajčica, 200g riže, 2 zlice maslaca, 3-4 zlice maslinovog ulja,1 komadic đumbira, 2 zlice korijandera,1 i pol zlicica cimeta, 2 zlicice kurkume,1 limun, 1 naribana korica limete,1 zlicica soli

BAHARAT ZAČIN: 1/2 zlicice safrana,1 i pol zlicica korijandera u prahu,1 i pol zlicica kumina,1 zlicica crnog mljevenog papra,1 zlica blagi chilli u prahu,1 i pol zlicica cimeta,1 zlicica klinčića,1 zlicica kardamoma,1 zlicica muskantnih orasčića.

PRIPREMA: Pripremiti Baharat mix i onda dobro pomiješati sa turmerikom. Odvojiti pola od dobivenog. Pileća prsa natrljati sa soli i sa pola začina. U dublju tavu dodati ulje i popržiti luk i papriku 4-5 minuta.
Dodati pileća prsa, posuti sa pola cimeta i naribanom koricom limete i popržiti sa svih strana da piletina malo potamni. Pokriti sa poklopcem i ostaviti da se lagano prži oko 3 minute. Dodati nasjeckani česnjak, đumbir i pelate ili rajčice. Posoliti, dodati pola lišća korijandera i ostatak Buharat začina. Promijesati nekoliko puta i pirjati 3 minute. Zaliti sa vodom i kuhati na srednjoj temperaturi oko 45 minuta. Kad je gotovo izvaditi piletinu i staviti na stranu. U umak gdje se piletina kuhala dodati opranu rižu, pirjati oko 2-3 minute zatim zaliti sa vodom da prekrije rižu. Kuhati na laganoj vatri dok riža omekša i upije svu tekućinu, dobijete nesto kao rižoto. Ako je potrebno dodavati ekstra vode tokom kuhanja. Na pola kuhanja probajte ako treba dodati još soli. Zadnjih 5 minuta kuhanja riže dodati sok od limuna i maslac, promiješati i maknuti sa štednjaka. U malo maslinovog ulja umiješati ostatak cimeta i sa time premazati pileća prsa. Staviti u pećnicu da se zapeče par minuta , treba dobiti tamnu boju. Pećnica postaviti na najvišu temperaturu i ostaviti da se malo zapeče, pazite nemojte predugo da se piletina ne osuši. Nakon toga ste gotovi I na Vama je sada samo da uživate u okusima ovog vrhunskog jela.