Importanne Centar | 01 7987 666 | tigrisoaza@net.amis.hr

DOLME

SASTOJCI: Teglica listova vinove loze u slanoj vodi,3 šalice riže, 1kg mljevenog mesa(masnijeg), sirup od šipka, 6 pomidora, peršin, celer, 2 crvena luka, 5 režnjeva češnjaka, pasata, sirup od šipka, sol, papar I kumin.

PRIPREMA: Oprati listove vinove loze I namakati ih u vodi dva sata prije punjenja, kako bi se temeljito isprala slana voda. Rižu namakati pola sata, oprati I iscjediti pa staviti u posudu. Dodati sitno isjeckani crveni luk, sitno nasjeckani češnjak, peršin, celer,dva sitno narezana paradajza I mljeveno meso. Dodati, sol papar I kumin, te sve fino promješati. Napuniti listove vinove loze sa smjesom. Prije slaganja napunjenih listova vinove loze u lonac, na dno možete, po želji,  postaviti rebra(junjeća, teleća, janjeća) I sviježi bob. Posložimo napunjene vinove loze u lonac (na rebra I bob). Potrebno je još posebno napraviti preljev, tako da u mikser postavimo 4 paradajza, sirup od šipka I pasatu, malo posolimo I prelijemo po napunjenim listovima vinove loze. Prije početka kuhanja treba još doliti vode, tako da voda prelazi sastav lonca za 10 cm. Na lonac staviti keramički tanjur I nešto teže na njega kako dolme nebi “plesale”. Tako poklopljeno kuhati odprilike sat vremena na laganoj vatri, nakon toga maknuti keramički tanjur I kuhati na laganoj vatri još pola sata uz povremeno drmanje lonca. Nakon toga posao je gotov I možemo poslužiti te uživati u ukusnom jelu.