Importanne Centar | 01 7987 666 | tigrisoaza@net.amis.hr

PATLIDŽAN U TAHINI UMAKU ( SEZAMOVA MAST)

Patlidzan ogulite na trakice (jedan potez ogulite, drugi ostavite); nakon toga izrezite patlidzan na ploske debljine prsta (moze i malo deblje). Ako ima sjemenke, odstranite ih posto su gorke. Ploske patlidzana stavite u teglu sa puno soli (neka ih sol prekrije) i drzite ih tako 30-45min kako bi patlidzan dehidrirao. 

Nakon toga ih dobro isperite u vodi i iscijedite rukom. Patlidzan tada poprzite na grill tavi ili na rostilju te ga prebacite u posebnu teglu i zalijte tahini umakom i zacinite s malo balzamika. Red patlidzana, red tahine. Uz patlidzan, preporuca se i drugo povrce, tako da uz patlidzan mozete poprziti i papriku, rajcicu… (isto to povrce se moze posluziti i sirovo s patlidzanom). Na kraju mozete dodati malo kiselih maslina i/ili svjezeg korijandera.